30 oktoober 2008

60 päevaga kuulsaks

Kuulsin täna ettevõtmisest 60 päeva kuulsaks Uudistetoimetuse meilile tuli nende pressiteade, vist kuskilt enne olen ka kuulnud, aga ei meenu. Õhtuleht ja Reporter on neist midagi teinud, leidsin otsingumootorist.
Eks nad mingi tuntuse saavad.

Iseasi, kaua neil see kuulsus ja tuntus neil kestab. Selle neiu nimi, kes Koit Toomega väidetavalt suudles kuskil klubis, pole ilmselt enam paljudel meeles ning selle neiuga juhtunu oli ju ikkagi mitu korda sisurohkem (mis iganes sisuks seda nimetada), kui nende 60 päeva noorte ettevõtmine, mille puhul ma ei näe enam ette suuremat uudiseväärtust meedia jaoks, sest senised uudised on kirjutatud vist lihtsalt seetõttu, et selline ekperiment algas.

Üks võimalus on, et mingi meedia võtab lihtsalt vaevaks neid pidevalt kajastada, ükskõik, kas tutvusest või igavusest, aga sel juhul muutuvad nad kuulsaks vaid ühe selle kanali tarbijate jaoks, mida on alati vähem, kui nö lai avalikkus.

Aga iseasi, kui nad senisele lihtsalt niisama proovimisele satuksid mingi üleüldises kõneaines oleva skandaali sisse. Näiteks võrdse tundmatut Koidu X-i ja Iglesiase Elinat, kes on muutunud sümboliks. Kui mõne kohta neist tuleb mingi luukere välja, siis ilmselt jõuaks see rohkemate massideni. Ma ei mõtle siin mingit klubiseiklust (Kroonika, Õhtulehe, Justi jne sarnast), vaid midagi, mida ka Postimees, Eesti Päevaleht või meie suurelt kajastaksime. Ma isegi ei oska öelda, mis see võiks olla. Kui Ansip või Savisaar pressikonverentsil nendest räägiks, oleks see neil ka suhteliselt kindel laks orbiidile lendamiseks.

Ja lõppudelõpuks - oleksid nad päris alastifotod teinud, teeks see neid ikkagi tunduvalt kuulsamaks, kui praegutehtud tsirkus. Iseasi, kas nad sellist kuulsus tahavad.

Nende blogis soovitatakse heade asjadega tegeleda, aga heategevuse ei saa kuulsaks, kui seda teha projekti korras. Head asjad pääsevad meediasse ikkagi vaid siis, kui seda teha hingega, s.t võltsid anname-vaesele-süüa-kui-ajakirjanik-vaatab nähakse läbi.

Üks pisike häda on neil veel. Mis peaks olema nende hüüdnimi. Lihtsa elu Sille (ma muide olen olnud ta ajalooõpetaja:), Farmi Gabriel, Bussi Paavo, Inglesiase Elina - need kõik on lihtsad ja meeldejäävad väljendid. Aga mis nende nimi oleks? 60 päeva Kätlin? - no ei hääldu. Kuulsuse Ketlin - liiga üldine. Poisi nimi on üldse liiga keeruline, et niisama midagi tegemata meelde jääda.

Sellised mõtted, mis vastu ööd tekkisid. Ma võin ka eksida, kui keegi viitsib siin midagi arvata, siis lasku käia.

4 kommentaari:

Margus ütles ...

olles (alusetult?) "optimistlik", näen ma pigem, et noored tegelevad sotsiaal- või meediakriitika valda käiva asjaga - olles selleks valinud küll parasjagu eriskummalise ja masohhistliku viisi...

ehk pigem tekib küsimus, kas sellise teguviisi tingib meie (meedia)ühiskond või mis võiks selle põhjuseks olla?

aga nagu öeldud - võimalik, et otsin mõtet sealt, kus mõtet pole :)

Sven Soiver ütles ...

Ma jagan su optimismi. Nende jaoks on see kindlasti fun projekt, mida võib ka nimetada meediakriitika valda käivaks asjaks, aga ma ei ole kindel, kui teadlikult nad seda teevad.

Igatahes toredad noored inimesed, las teevad.

Sven Soiver ütles ...

Ja veel - igatahes nende tänane sissekanne viitab küll eksperimendile.

Margus ütles ...

Oletades, et tegu on eksperimendiga (küll üsna kummastavaga), siis mida Sina Sven, kui ajakirjanik, järeldad/arvad sellest Eesti meedia kohta?

Omal äraspidisel moel võib ju nentida, et needsamad noored on sünnitanud Eesti kollane meediapilt...