10 juuni 2008

Parim meediaarvustus ever

Lugesin Postimehe veebist kommentaari Reporteri tehtud Steri steriliseerimistehase uudislõigule. See on väga-väga hea ja tabav:

mis oli kogu
05.06.2008 23:47

selle miksitud "uudisenupu" mõte..? kas hapukurgi hooajal reporteri reitingu tõstmine.?
hommikusel jalutuskäigul olev esimene emme rääkis oma murest, et lapsel on allergiad ja nahahaavand mis ei parane. ...-mitte sõnagi kiirgusest !
teine emme ütleb, et tema laps on sarnase murega haiglas uuringutel ning ootab arstidelt vastuseid .. - mitte sõnagi kiirgusest !!
kolmas emme räägib, et pool aastat lapsel köha ja nahalöve... - mitte sõnagi kiirgusest !!!
reporteri blond tibi transleerib telepaatiliselt külaelanike mõtted,kaadrisse siseneb suures plaanis mingi pikani, genereerib paatosliku otsustavusega vastuse telepaatilisele kaebusele. uudisenupule vajaliku pikkuse saavutamiseks kordub sama kuid nüüd juba keskkonnaministeeriumi tibiga.
järgneb verbaalne duell tuntud tuumafüüsikute lettermo ja pikani vahel, einstein keerab hauas ringi, marie-curie vaim saab metafüüsilise orgasmi ning mõtlev inimene vahetab kanalit või läheb õue suitsu tegama.


Aga see blogisissekanne pole absoluutselt mõeldud Reporteri või selle loo teinud Elo Mõttuse mahategemiseks. See on enesekriitiliselt ja eneseirooniliselt siia pandud. Nimelt - meie, ajakirjanikud, olemegi sellised. Telepaatilised. Ega mõned minu lood vähem telepaatilised pole. Ja vähem telepaatilised pole minu arust ka suur osa lehtede artikleid.

Üks näide selliste uudiste genereerimise kohta tuleb Postimehest meelde. Valiti paar aastat tagasi Eesti Toiduks Saku Originaal. Järgmise päeva lehes oli artikkel sellest, kuidas karsklased protestivad selle vastu. Artiklist selgus, et karsklaste juht kuulis kogu asjast alles ajakirjandusest ja protestimine väljendus Postimehele antud intervjuus. Mitte et see oleks nüüd Postimehe halvustamiseks kirjutatud, mul endal tekkis tookord sama mõte - et helistaks igasugustele tegelastele ja niikaua helistaks, kuni keegi seda valimist pahaks paneb. Aga jäi tegemata, sest uudis tuli kellaajaliselt nii hilja, et uudistesaade oli selleks ajaks juba samahästi kui eetris ning hilisema trükiajaga Postimees jõudis järgmisel hommikul ilmuvaks leheks asja ära teha.

Ja veel televisioonide kohta üks mõte - huvitav, kas kunagi võiks juhtuda, et mina, Suuder või Saar astub õhtul ette ja ütleb: "Eetris on uudised. Vaatame üle peateemad, aga olgu ette öeldud, et midagi olulist täna küll ei juhtunud ning kui te saadet ei vaata, siis millestki tähtsast te ilma ei jää."

Kommentaare ei ole: