29 august 2008

Kellaaegade needus

Natuke uudistesaate telgitagustest:

Kell 20 olev uudistesaade on halb, kui teised kõik on kell üheksa. Eelmisel pühapäeval kukkus alla lennuk. Järgmisel päeval küsis keegi, et miks TV3 ütles vaid, et kukkus alla, ohvrite arvust mitte sõnagi, kuigi teised rääkisid ohvrite arvust. Nojah, ohvrite arv tuli pool üheksa, ja me ei saanud öelda. Kahjuks paistab vaatajale ainult see, et Soiver ei ütle ohvrite arvu, seda, et Soiver saate ajal lappab arvutis BNS, CNN ja BBC lehekülgi (me saame saatejuhi laua tagant netis käia just sellise viimase info otsimiseks, kui mõnikord arva juhtub, et toimetuses pole vaba inimest saate ajal, et sellise info otsimist kellelegi delegeerida), välja ei paista.

Eile sama lugu. Presidentide välkkohtumine - avaldus pressile tuli kell 20.20. Mis tähendas seda, et kõigil teistel oli saatesse videopilt panna, meil ei olnud, sest kui sündmus toimus, tõmbas meie saade otsi juba kokku. Organiseerimise juba päeval otseülekannet, aga Elioni kaudu tegemise rikkus ära just sel päeval olnud Elioni valguskaabli avarii. Poolakad tellisid kohale ka otseülekandebussi, ning kell 19.55 saime kokkuleppele, et me saame nende abil teha otseülekande meie saatesse.

Aga a) ülekandebuss ei saanud ühendust satelliidiga õigeks ajaks (paksud pilved), b) Poola produtsent oli koos Poola presidendiga ja jäi ka hiljaks, mistõttu ülekandebuss ei saanud aru õigel ajal selget arusaama, mida poolakad täpselt tahavad ja mida meie tahame läbi poolakate, c) pärast selgus, et televisioonis loevad väikesed asjad, ehk kui sul on kasutada mitmesajamiljoniline satelliit, mitmemiljoniline ülekandebuss ja poolemilline kaamera, siis sellest ei piisa - mingi a la 3 krooni maksev numblakas oleks nagunii puudu olnud.

2 kommentaari:

Sten Hankewitz ütles ...

Mul tekkis kusjuures selle jutu peale üks küsimus.

Kui ma veel Eestis elasin ja EPLis töötasin, siis mõnikord täheldasin sellist asja, et Märt ütles saate lõpul mingi juba saates kõlanud uudise kohta, et "just praegu saabunud viimastel andmetel...", samas ma teadsin kindlalt, et need "viimased andmed" olid juba mitu tundi tagasi teada ja online'idest läbi jooksnud.

Ma ei tunne teleuudiste spetsiifikat, kas see on mingi teleuudiste nipp lihtsalt? Või mis selle taga on?

Sven Soiver ütles ...

Mingit kokkulepitud nippi pole. Aga mõnikord tekivad need viimased andmed nii, et näiteks intervjuu on tehtud päeval ja pärast seda on tulnud täpsemad andmed ja siis tuleb intervjueeritavat parandada ja "viimased andmed" on selleks viisakas ütlus.
Teiseks ei saa ju lood valmis mitte punkt sel hetkel, kui see eetrisse läheb, vaid ikka natuke varem. Siit ka see, et tegemise hetkel olnud andmed on vananenud või on mingi agentuur või teine meediakanal vahepeal avastanud, et sai puusse pandud. Väljend "viimased andmed" on aga selle kõige kokkuvõtmiseks kõige lühem ja neutraalsem väljend, et enamus juttu ikka asjast käiks.
"Mitu tundi tagasi" tundub siiski väike liialdus, mitu tundi enne saadet on vähesed saate lood valmis. Ka läheb enamus ajas muutuvaid fakte mitte loo teksti, vaid jäetakse saatejuhi sissejuhatavasse teksti, kus neid siis saab lives muuta.

PS! On päriselt olnud ka lugusid, mis lähevad eetrisse nii, et kui loo algus on eetris, siis lõppu veel monteeritakse teise lindi peale.