13 august 2008

Kokkuhoiust ja ametnikest

Rääkisin ühe tuttava riigiametnikuga. Küsisin talt muuhulgas, et kuidas siis asutuses sisekliima on, et palju neil lahti lastakse. Selgus, et täitsa OK olevat. Kõik lisapalgad, mida maksti puhkuse, riigi sünnipäeva, organisatsiooni sünnipäeva, jõulude, ilus olemise ja kurat teab mille eest veel (aastas pidi kokku olema, kui õigesti lugesin, 15-16 kuupalka), võeti küll ära, sest neid maksta enam ei saa. Aga vabanenud palgafondist anti ministeeriumile, ja sealt edasi Padarile ja Ansipile natuke kokkuhoiuks ning ülejäänud muundus igakuiseks palgatõusuks.
Tema isiklik tulemus kokkuhoiupoliitikast oli: "Mina sain ikka kõvasti juurde."
Seaduse järgi ma ei tea kuidas on, kas palka saab vähendada riigiametnikel, tavalepingu järgi töötajatel ei saa.

Egas midagi, riigil on prioriteedid paigas. Ma isegi ei usu, et Padar ja Ansip sellest midagi teavad, ilmselt nemad püüavad ja usuvad seda, mida nad teevad, aga kardetavasti on see vaid üks näide sellest, kuidas neile (ja paatoslikuks minnes lisades, et kogu rahvale) eelarve tegemisel lihtsalt kott pähe tõmmatakse.

Et miks ma sellest blogis räägin, mitte TV3 lugu ei tee. Sest teleuudistes ei saa rääkida asju, mida tõestada ei suuda ja nii umbisikuliselt ei saa uudistes ka rääkida. Aga tõestada selliseid asju tavaliselt ei saa, paberitel näeb kõik ilus välja.

Vist aasta tagasi uurisin sarnast teemat ja tean, et ka Postimees (või oli see muu leht) lappas samal teemal pabereid ja teabenõudeid kaks nädalat, aga ei tulnud ei meil ega neil lugu, sest must-valgel on kõik väga ilus, loogiline, aus ja puhas.

Kommentaare ei ole: