25 juuli 2009

Soovitusi Lätis sõitmiseks

Esiteks pealkirja teema väliselt: Lätis pole mingit majanduskriisi tänaval märgata. Kolmapäeva õhtul baarid rahvast täis, neljapäeval meeletud ummikud, söögikohas lauda ei leia.

Aga liikluses häiris kaks asja. Esiteks punase muutumine roheliseks. Eestis käib see nii: punane, punane-kollane, roheline. Kõik võrdse vahemikuga. Lätis on ka samas järjekorras, aga roheline ilmub sekund hiljem. See on uskumatult häiriv, jalg vajutab alati sekund enne gaasipedaalile, kui tohiks.

Teine on Läti möödasõit. Ma ei saa aru, miks ei võiks eesti autod tõmmata tagant kiirema tulles tee äärele lähemale. Seda võis tagasiteel täiesti auto numbri järgi ennustada, kas laseb mööda või ei. Ja mööda ei lase isegi lubatud kiirusest 10 km aeglasemalt sõitvad eesti numbriga autod.

2 kommentaari:

Artti ütles ...

Seda viimast huvitavat olukorda märkasin ise ka Lätis viibides, kuidas kiiretele autodele anti teed. Mõni lausa sõidabki pidevalt tee ääres, kuna on aeglane. Esmakordselt nähes tundus mulle see veider, aga nüüd on see igati mõistlik.

Gert ütles ...

"Ja mööda ei lase isegi lubatud kiirusest 10 km aeglasemalt sõitvad eesti numbriga autod."

See on tõenäoliselt eestlaslik ärapanemise mentaliteet: ei sõida ma kiiresti, siis kurat ei sõida sina ka.

Teisalt on Lätis tee äär pärast pidevat joont ka nimme natuke laiemaks tehtud, kuna tee-äärde tõmbamine on kombeks. Eestis võib teinekord kraavi sõita.